Fjerkræ

Kyllingerne fra Sødam er økologiske eller fritgående

Sødam økologisk fjerkræ

Den økologiske kylling fra Sødam er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Det betyder, at den økologiske kylling lever op til krav, der går ud over kravene til almindelige økologiske kyllinger. Ud over at smage fantastisk har kyllingerne altså levet et godt kyllingeliv.

 En økologisk Sødam-kylling lever mellem 56-63 dage, hvilket giver ro til at vokse i et naturligt tempo. Den langsomme vækst og dyrenes adgang til at bevæge sig frit giver, i kombination med foderet, et smagfuldt, marmoreret kød med en fast struktur. Kyllingerne i konventionelt opdræt lever typisk i 35 dage, før de slagtes.

De økologiske Sødam-kyllinger lever i lyse stalde med masser af plads, så de kan bevæge sig omkring – og alle kyllinger har en pind at sidde på og sand at bade i. De går på en tyk, blød halmmadras, som holdes ren og tør. 

I en Sødam-stald er der maksimalt 10 kyllinger pr. kvadratmeter, hvilket er cirka halvdelen i forhold til antallet i et konventionelt kyllingeopdræt. Kyllingerne kan frit gå udendørs, hvor de mødes af marker beplantet med græs og urter.

De gode forhold indendøre, det gode, økologiske foder, kyllingernes lange levetid, samt muligheden for at gå udenfor efter behov betyder, at Sødams økologiske kyllinger har det godt – og smager fantastisk.

Udover på gården Sødam, opdrættes Sødams økologiske kyllinger på andre danske farme, hvor medarbejdere er instrueret i, hvordan og hvorledes, samt under hvilke vilkår Sødams kyllinger skal opdrættes. Sødam er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

Vores kyllinger kommer fra et dansk rugeri og er en langsomt voksende race med en fast, marmoreret kødstruktur. Dyrene opdrættes og fodres i fuld overensstemmelse med betingelserne for fødevareministeriets krav til økologisk opdræt.

Fritgående kyllinger

De Fritgående Sødam-kyllinger vokser langsomt og bliver mindst 56 dage gamle, de har fri adgang til udearealer, ligesom de økologiske kyllinger har de fritgående kyllinger større indearealer at begive sig rundt på under opvæksten end konventionelle kyllinger. Den eneste reelle forskel i forhold til en økologisk kylling er således, at en fritgående kylling ikke får økologisk foder.

Udover på gården Sødam opdrættes Sødams fritgående kyllinger på andre danske farme, hvor medarbejdere er nøje instrueret i, hvordan og hvorledes, samt under hvilke vilkår Sødams økologiske kyllinger skal opdrættes. Sødam er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

Fra jord til bord

Når tiden er inde til, at Sødam-kyllingen skal slagtes, går turen til vores eget slagteri.

Kyllingerne hentes om natten mens de sover, og anbringes nænsomt i transportkasserne – også her gælder for vores opdrættede kyllinger, at der er færre kyllinger i hver kasse end ved konventionel fjerkrædrift.  Med kort afstand til slagteriet opholder dyrene sig kortest mulig tid i kasserne – og miljøbelastningen ved transporten er ligeledes minimal.

Kyllingerne slagtes hurtigst muligt efter ankomst til slagteriet. Når kyllingen er slagtet, luftkøles og modnes kyllingen i cirka 18 timer. Herved undgås, at kødet opsuger vand, hvilket bevirker, at den ferske kylling ikke svinger under tilberedning, det giver en naturlig højere kødkvalitet. Kødet tilføres heller ikke andre former for væske eller smagsgivere. Kødet pakkes dernæst og er klar til forbrugeren.

Partnerskab med Coop

Sødam indgik i 2015 en partnerskabsaftale med dagligvaregiganten Coop om salg af Sødams økologiske kyllinger samt fritgående kyllinger. Bag aftalen gemmer sig fra Sødams side et udpræget ønske om at give danskerne mulighed for at købe kødfyldte danske kyllinger, som har haft et godt og stressfrit liv, til konkurrencedygtige priser.

Aftalen med Sødam og Coop er blandt andet blevet hilst velkommen af Økologisk Landsforening, da det er med til at sætte dyrevelfærden på dagsordenen overfor de danske forbrugere.

Hos Sødam Fjerkræ er vi stolte af partnerskabsaftalen med Coop, da den giver muligheden for, at danske forbrugere bliver mere bevidste om, hvad dyrevelfærd under kyllingernes opvækst betyder for kvaliteten i det endelige produkt.