anbefalet-logooelogooelogooelogosmileysmiley
opskrifter



Den langsomme vækst, dyrenes adgang til at bevæge sig frit, i kombination med foderet,
giver smagfuldt, marmoreret kød med en fast struktur og minimalt spild.

 

Hvordan? - Sådan!


Vi er i gang med at udvikle og finde spændende opskrifter, som snart kommer her. Indtil da kan du forhåbentlig bruge de generelle anvisninger på at tilberede en kylling.

Vi har også fået lov til at linke til madbloggeren  KLIDMOSTER, her kan du finde gode opskrifter og sjov inspiration.

Opskrifter


Kyllinger kan tilberedes på utallige måder. De klassiske måder er ovnstegt, grydestegt eller som gryderet. Og naturligvis på grill.


Ovnstegt kylling

 

Ved ovnstegning af en hel kylling ved 2000 regnes 18 minutter pr. 500 g  +  18 minutter. (Den klassiske Køkkenskole ved Anne Willan, bearbejdet af Suhr’s Husholdningskole)

Parteret kylling ovnsteges ved 1800, i25- 35 minutter.

Kyllingen krydres efter smag og kan evt. pensles med smør eller olie, så den ikke bliver tør.




Grydestegt kylling

 

Grydestegt kylling omfatter tilberedning i ovnen i en gryde med låg, i stegepose eller stegeso, en lergryde som først har ligget i blød i vand, så den ikke opsuger skyen under tilberedningen.

Beregn 15-20 minutter pr. 500 g ved 1800.

Hvis du steger i stegeso, følg anvisningen for stegesoen. En gennemfugtet stegeso sættes altid i en i en kold ovn, hvorefter tilberedningstemperaturen for kyllinger er 2500, og tilberedningstiden mellem 1 – 1½ time. (’Jeg steger i Römertopf’).




Gryderet med kylling

 

Kyllingen kan tilberedes hel eller parteret i gryde på komfuret.  Den kan brunes, før der tilsættes den ønskede væske fx suppe, vin og evt. urter, løg, eller frugter som fx tørrede abrikoser eller svesker.

Den danske klassiker er grydestegt kylling fyldt med persille, serveret med kartofler, agurkesalat, sovs og rabarberkompot.  Beregn omkring en time til stegning, efter at kyllingerne brunet omhyggeligt på alle sider.

Gryderetter kan også tilberedes af kogt kyllingekød, fx fjerkræfrikassé.






Ballotine af kylling med tomatrelish


Udbenet kyllingeoverlår – kyllingebryster uden skind – masser af blandede krydderurter – mælk – fløde – æg – hvidløg


Ballotine
Bank de udbenede kyllingelår ud, så de er maksimum 3-4 millimeter tykke, og krydr dem med salt og peber. Læg dem på sølvpapir med film på.

Kyllingebryst blendes sejt med salt og peber. Tilsæt æg, hvidløg og krydderurter. Herefter fløde, så farsen bliver fast og homogen.

Kom farsen i en sprøjtepose. Sprøjt farsen på de udbankede lår. Ballotinen rulles sammen og dampsteges i ovnen på 125 grader i ca. 30 min.

Et godt tip ved bankning af kød, er at banke det i en frysepose, som er skyllet med vand.


Tomatrelish
Modne tomater – olivenolie – frisk timian – citronsaft – akaciehonning – rød chili – hvidløg – salt – peber - farin

Skær tomaterne i fire både og bag dem med olivenolie, salt, farin og peber i ovnen på 175 grader i ca. 30 – 40 min. eller til tomaterne er delvist mosede. Sigt det meste af væsken fra og bland tomaterne med de øvrige ingredienser.


Anretning
Ballotinen skæres i skiver på 1 cm og anrettes med brødtuilles, portulak, rød basilikum og tomatrelish.





Auberginetærte med løgkompot og røget kylling



Auberginetærte
Løg, skalotteløg, hvidløg og rosmarin sauteres af og smages til med salt, peber og lidt citronskal. Sættes på køl.

Butterdej prikkes med en gaffel, så den ikke hæver under bagning. Kompotten fordeles på butterdejen ca. 1 cm høj.

Auberginen skæres på langs på pålægsmaskinen, ca. et par millimeter tyk. Auberginen lægges i lag ovenpå løgene.

Lidt olivenolie, salt og peber fordeles på toppen af tærten. Bages ved 160 grader i ca. 30 minutter eller til butterdejen er bagt færdig.


Røget kylling
Køb den hos Sødam eller lav den selv.


Cremen
Blend rygeost u/kommen med fløde/mælk til en glat creme. Vend plukket røget kylling, fint hakket purløg, radiser i skiver og citronsaft i cremen. Smages til. Rygeost kan erstattes med creme fraiche, men rygeosten giver en god smag til kyllingen.


Anretning
Pynt med kogt æggeblomme, rullede agurkestrimler og radiser med stilk.





Ballotine med gedefeta og chorizo samt lidt inspiration fra Hovmand



Ballotine
Læg et 60 cm stykke stanniol og film henover hinanden på bordet og spray med Babette. Bank 5 kyllingebryster flade og læg dem med skindet nedad, hen over hinanden. Krydr med salt og peber.

Skær chorizopølse og løg i små tern. Løgene sauteres af med hvidløg og lidt chili. Køles af. På samme panden steges pølsen let gylden.

Pølsen vendes med løgene og blandes med hakket salvie og bredbladet persille. Blandingen fordeles på brysterne.

Gedefeta brækkes i mindre stykker og fordeles ligeledes på kyllingen. Ballotinen rulles stramt sammen (ligesom til en roulade).

Dampsteges ved 125 grader til ballotinen har sat sig og har en kernetemperatur på minimum 75 grader.


Mojo
9 røde peberfrugter – 225 g mandler – 3 dl vindruekerneolie – 1 til 2 solohvidløg – havsalt

Peberfrugterne bages ved 200 grader til de næsten er sorte. Den sorte skal og kerner fjernes og peberfrugterne koges med de øvrige ingredienser i en gryde i ca. 30 min. Køles af og blendes. Smages til med havsalt og citron.


Anretning
Ballotinen skæres i ca. 1 cm tykke skiver. Nogle af skiverne lægges ned og resten skal stå op på fadet. Pynt af med bitre salater vendt med en god eddike og olivenolie. Mojo dryppes forskellige steder på fadet og resten serveres a part. Pyntes med frisk høvlet parmesan..


Tip
En bitter salat kan fx være frisé, endivie eller radicchio. Og en blanding af disse tre er i virkeligheden ideel til retten.





Cæsarsalat med solæg, peberrod og sprødt skind



9 røde peberfrugter – 225 g mandler – 3 dl vindruekerneolie – 1 til 2 solohvidløg – havsalt

Sprødt skind
Kyllingeskind lægges på bagepapir mellem to plader. Bages ved 160 gr. i ca. 15 – 20 min.


Solæg
1 l. vand – 4 spsk. salt – 1 stk. rødløg – 1 håndfuld blåbær

Kog vand, salt, blåbær og rødløg op. Køles ned. Æggene koges i 15-20 min. Når æggene er kogte, knuses skallen forsigtigt og æggene lægges i den kolde lage. Hviler i lagen min 3 dage.


Anretning
Romaine salat vendes med dressing, parmesan og bælgede ærter. På toppen lægges halve vagtelæg, frisk høvlet peberrod og stykker af kyllingeskind. Pynt af med hvidløgschips





Falafel og yoghurtkylling med mynte og agurk



250 g kikærter, 1 bdt bredbladet persille, 1 stort løg, 3 solo hvidløg, 1/3 bdt koriander og smag

Falafel
Kikærterne opblødes i vand natten over. Vandet sigtes fra. Løg, hvidløg, persille m/stilk, koriander m/stilk blendes sammen til en ”grød”. Kikærter tilsættes og blendes sammen med løgmassen. Smages til med salt, peber, stødt spidskommen og evt. stødt koriander. Form massen til små kugler og frituresteg dem ved 175 gr.
Hvis kikærtemassen er for tør kan du spæde med tahin.


Kylling
Vend yoghurt, citronsaft og skal, salt, peber, fint hakket rød chili og lidt røget paprika sammen med kyllingen og lad det marinere til dagen efter. Kyllingen steges, køles af og skæres i tynde skiver, eller plukkes, hvis det er lår.


Agurk og mynte
Agurker skrælles og skæres i skiver. Mynte blendes med olivenolie, limesaft, rørsukker og salt.


Anretning
De lune falafler, kylling i skiver, agurk og ærtesalat lægges skiftevis i lag med lidt mynteolie imellem.





Grønne asparges glaseret i hyldeblomsteddike med moden fårebrie og fedtegrever af kyllingeskind



Læg fårebrien et lunt sted, så den får en god temperatur. Asparges ordnes og skæres i passende stykker. Rist aspargesene hurtigt af i lidt olie og tilsæt eddiken. De er færdige, når de er ”al dente”. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Kyllingeskindet skæres i små firkanter og steges sprødes på en panden i lidt olie, eller bages under pres i ovnen. Fårebrien skæres i små stykker.

Anretning
De eddikeglaserede asparges lægges i lag med fårebrie, fedtegrever og forskellige salater. Pynt af med kørvel og flagesalt.


Tip
Hyldeblomsteddiken kan erstattes med balsamico eller æbleeddike. Kan du ikke skaffe kyllingeskind kan du bruge hakket spæk.





Helstegt ranch kylling med grov risotto af perlebyg, græskarkerner og olie af samme



Helstegt kylling
Kylling krydres og steges i ovnen på rist med brysterne nedad i ca. 45 min. ved 200 gr. Steg max 3 kyllinger på 1 rist, så der er luft imellem hver. Sæt en gastrobakke i bunden så den dejlige kyllingesaft ikke går til spilde. Lad kyllingerne hvile ca. 30 min med åben dør. Tjek om lårene er færdige ellers steg dem videre..


Risotto af perlebyg
Skalotter – perlebyg – hvidvin – citrontimian - hønsefond – Vesterhavsost – græskarkerner – olie af samme – krydderurter – hvidløg - mascarpone

Skalotter, hvidløg og perlebyg sauteres af i smør, hvidvin tilsættes og reduceres halvt væk. Hønsefond tilsættes lidt af gangen og risottoen koges færdig. Vend mascarpone og revet Vesterhavsost i til sidst så en cremet konsistens opnås. Smages til med salt, peber og citronsaft. Til sidst vendes ristede græskarkerner og krydderurter i. Lidt græskarolie hældes over den færdige risotto.


Anretning
Trancher kyllingen ud i 12 stykker. Halver kyllingen. Lårene deles i 2. Brysterne deles i 3 og vingerne skæres fra. Kyllingen varmes op anrettes. Drys med urtesalt. Risottoen serveres á part.





Lille rullepølse med persille, allehånde og peber.



Rullepølse
Saltlage: 1 l. vand – 175 g salt – peber – laurbær – frisk timian.
3 stk. udbenede kyllingeoverlår, som er banket flade ca. ½ cm høj.

Kog ingredienserne til saltlagen op og køl den straks af. Hæld den kolde lage over kyllingeoverlårene og sørg for, at de er dækket af lagen. Kyllingen er klar til brug efter 16 timer.


Fyld til rullepølsen
1 stort løg – 1 håndfuld hk. persille – peber – allehånde – nellike – ingefær – mørk aspic pulver

Kyllingen tages op af lagen og dryppes godt af. Peber, allehånde og nellike blendes i en kaffemølle. Blandes derefter sammen med hakket persille, salt, frisk revet ingefær og fint hakket løg. Kyllingen bredes ud og fyldet fordeles på kødet. Drys med aspic pulver - så holder den bedre sammen. Rulles sammen og snøres op. Dampsteges i oven på 145 gr. til rullepølsen har en kerne temperatur på 75 gr. Køles af og sættes under pres i køleskabet natten over.


Anretning
Rullepølsen skæres i tyndeskiver i hånden. Perfekt til julefrokosten.


Vidste du...

 

Den langsomme vækst, dyrenes adgang til at bevæge sig frit, i kombination med foderet, giver smagfuldt, marmoreret kød med en fast struktur og minimalt spild.

 

Læs mere...

 

Ovnstegt kylling

Grydestegt kylling

Gryderet med kylling

Ballotine





soedam-webshop-stor