Bæredygtighed, selvforsyning og mindre forbrug – dette er tre nøgleord til den bevægelse, der inden for de seneste år er begyndt at vinde frem i rigtig mange danske hjem. Rigtig mange af os er blevet mere bevidste om, at vores livsstil og vores forbrug slider på kloden.

Derfor prøver vi at købe mindre, lave flere produkter selv og undgå at smide for meget ud. Et af de steder, hvor der virkelig er noget at gøre, er, når det kommer til vores vaner i køkkenet.

Viskestykker og karklude kan skade miljøet

Der er mange eksempler på, hvordan vores køkkenforbrug kan være skadeligt for miljøet og for naturen. Men en af de helt store syndere for eksempel produkter som viskestykker og karklude. Disse bruger vi løs af og smider lynhurtigt ud igen.

Det betyder, at der produceres sindssygt mange af disse, hvilket slider på miljøet. Det samme gør den mikroplast, som er i rigtig mange af denne type af produkter. Men vidste du at du nemt kan stoppe denne dårlige vane, og andre lignende, i køkkenet, ved at strikke meget af udstyret selv?

Strik selv karklude og grydelapper

Hvis du har en smule evner inden for strikkegerningen, så kan du nemt og hurtigt strikke nogle helt basale ting til køkkenet selv. Fordelen ved dette er at produkterne er frie for skadelige indholdsstoffer, og at de kan vaskes og genbruges igen og igen.

To oplagte ting, som du kan strikke, er karklude og grydelapper. Begge dele er gode at starte ud med, fordi de består af nogle helt simple geometriske former, og ikke skal være særlig store. Det vigtigste er, at du bruger den rigtige type garn og den rigtige tæthed af maskerne – du kan finde garn på denne hjemmeside.

Strik din egen brødkurv

Men du kan også nemt være endnu mere kreativ med hensyn til de ting, som du selv kan strikke til dit køkken. For i stedet for at gå ud og brug en masse penge på noget nyt fra butikken, hvorfor så ikke kreere nogle af disse produkter selv?

Har du mod på det, så kan du for eksempel prøve at strikke din egen brødkurv. Med en forholdsvis simpel og rundet form er en brødkurv ikke det sværeste at strikke. Det vigtigste er, at garnet skal være stift nok til at kunne holde sin form igennem længere tids brug.

Giv hjemmestrikket køkkenudstyr som gave

Hvis du ikke lige selv går og mangler strikkede ting til køkkenet, så er denne type af produkter også en helt perfekt gave. Med en hjemmestrikket karklud, grydelap eller brødkurv kan du nemlig give en gave, der både er unik og tjener et gavnligt formål.