Den danske økonomi er baseret på kredit. Vi er et af verdens mest forgældede folk. Vi låner penge til alt mellem himmel og jord. De fleste familier har mindst 3-4 forskellige lån løbende: et huslån, en kassekredit, et billån og muligvis et forbrugslån.

Lån betragtes af mange som en slags indtægt og renterne som en slags indkomstskat.

Måske er det derfor at så mange politikere gerne vil sætte skatten endnu længere ned. Så de har råd til at betale mere i renter?

Er det så ikke et problem?

Kredit er en aftale og en række tal

Tilsyneladende ikke. Alle politikere er enige i at vores økonomi er god. Det har vel også at noget at gøre med at lån ikke er det samme som penge. Selv om du bruger dit lån ved at spendere penge, så er selve kreditten skabt ud af blå luft af långiveren.

Tidligere var det kun nationalbanken der kunne give kredit. Du fik vel en kredit i din bank, men denne kunne ikke låne flere penge ud end de selv havde i reserver. Og kun nationalbanken havde lov til at udstede penge. Så dengang var et lån faktisk ægte penge.

I dag bliver pengene til et lån skabt i det øjeblik du får en kreditaftale. Så dukker der pludselig et beløb op på din konto, som ikke var der før. Det sjove er, at dette beløb heller ikke fandtes nogen andre steder.

Der findes godt nok grænser for hvor mange penge en bank eller anden finansinstitution må låne ud i forhold til deres egenkapital. Men ellers er der frit slag.

Hvorfor forbrugslån?

Der findes i dag en hel industri der lever af at låne penge ud til forbrug. Deres målgruppe er de folk der har svært med at få en kredit i banken. Nu hvor grundrenterne er så lave, er der langt bedre måder for bankerne at tjene penge på end ved kreditter. Bankerne er altså slet ikke så vildt med at låne penge ud. Derfor stiller de også høje krav ang. sikkerheder.

Hvis ikke du har en god og stabil løn, kan det være svært at få en kassekredit. Du får heller ikke et kreditkort, men kun et debetkort. Hvis du vil låne penge til forbrug, så har du næsten ingen chance hvis ikke du har friværdi som sikkerhed. Den eneste undtagelse er billån, hvor selve bilen udgør sikkerheden.

Derfor skal bilen også være relativ ny, du skal betale mindst 20% i udbetaling, og den skal være kaskoforsikret.

Hvornår er et forbrugslån fordelagtigt?

Hvis du ønsker at købe en ældre brugt bil, er det nogle gange billigere med et forbrugslån.

Forbrugslån har højere renter, men kræver ingen sikkerhed. Med mindre lån, de såkaldte kviklån, er der heller ingen stiftelsesomkostninger. Og hvis der er, så plejer de at være lave. I nogle tilfælde kan et forbrugslån altså være billigere end en kredit med lavere renter.

Du kan også bare lade være

Du har altid et valg. Hvis du har større udgifter til en hobby som fx motorcykler eller ridning, kan du vælge at tage et forbrugslån.

Men du kan også vælge at lade være. Eller finde dig en billigere hobby.

Se her, her kan du finde en masse inspiration og garn hvis du interesserer dig for strikning. Garn kan også bruges til andre kreative ting. Vævning for eksempel.

Og det er en billig hobby.

Medmindre du vil arbejde med dyrt garn som Kashmir eller Chinchilla. Så får du måske alligevel brug for et forbrugslån.