Rigtig mange danskere har et arbejde, hvor de det meste af dagen sidder stille. For de fleste er det kontorarbejde, som er synderen, når det kommer til de mange timer med kroppen plantet i samme position i en stol.

For andre er det andre former for arbejde, der i løbet af en lang dag holder dem inaktive. Det kan være man har et job ligesom ham, som driver denne her hjemmeside. Men lige meget hvilken type af arbejde, man besidder, så er det vigtigt, at man tænker over at holde sig sund og aktiv for at forebygge den skadelige effekt af at sidde stille så længe.

Derfor kan det være skadeligt at sidde stille

Det simple svar på, hvorfor det ikke er særlig sundt at sidde stille i mange timer, er, at menneskekroppen simpelthen ikke er designet til det. Vi er derimod skabt til bevægelse og til at holde os i gang.

Ny forskning viser, at mange timers inaktivitet og siden stille dagligt faktisk kan føre til en lang række af livsstilssygdomme. Det har en skadelig effekt på indre organer og kredsløb, og så kommer man generelt i dårlig form og blive overvægtig, hvis man ikke bevæger sig særlig meget.

Man kan gøre meget selv

Det er svært som ene person at lave utrolig meget om på den arbejdsform og det arbejdsmiljø, som man nu engang har. Mange timer siddende foran skrivebordet kan derfor være svære at undgå – men så kan man tænke over, hvordan man agerer på andre tidspunkter i ens liv.

Når man endelig har fri fra arbejdet kan man for eksempel sætte en ære i at holde sig aktiv og dyrke en masse motion. Det aktiverer kroppen. Derudover kan man have fokus på at spise sundt, så man ikke indtager flere kalorier, end man forbrænder i løbet af dagen.

Pak en sund madpakke

Der er mange måder, hvor man kan have fokus på sund kost i sin hverdag. Har man selv mad med på sit job, så er dette et oplagt sted at sætte ind.

I stedet for at spise masser af sukker og fedt, så kan man nemlig pakke en sund madpakke. Madpakken kan nemt være lækker, selvom den er sund. Frugter, lækre sandwichs og kreative salater kan spice frokostmåltidet op og efterlade kroppen sund og fyldt med ekstra energi.

Hold dig aktiv i løbet af arbejdsdagen

Men det er ikke kun overvægt, det er en bivirkning ved stillesiddende arbejde. Derfor kan man med fordel også tænke over at holde sig i gang i løbet af arbejdsdagen ved at stå op, gå ture og måske en gang imellem at arrangere lidt pausegymnastik.