Det er de færreste, der nyder at lave havearbejde om vinteren. Havens liv går i hi, og tilbage står blot visne planter og forstenet muld. Men det er ikke nødvendigvis hele haven. En del planter kan nemlig sagtens spire i løbet af vinteren. Det gælder bl.a. for Thuja-planter.

Hvad er Thuja?

Thuja-planten er en hækplante, der kan opleves på 6 ud af 7 kontinenter. Det er en stærk hækplante, der kan finde næring i selv den fattigste jord. Derfor er planten også meget udbredt, både i sin naturlige og dyrkede form.

Thuja-arter

Der findes et væld af forskellige variationer af Thuja-planten. En del af arterne har kun mulighed for at overleve i specifikke habitater. Andre adskiller sig i form og udseende. Men hvis du gerne vil stifte bekendtskab med nogle af de mest populære Thuja-planter, der kan overleve det danske klima, så kan det gøres herunder.

Thuja Brabandt er en sikker vinder, når det kommer til hækafskærmning. Bladende er grønne på den pyramideformede plante året rundt. Grønnest er de om foråret, hvor den nye vækst begynder. Planten kan tåle frost, og kan leve i de fleste typer muld. Thuja Brabandt har samtidigt et tidsløst udseende, der nemt kan spille sammen med havens øvrige seværdigheder.

Ligesom Brabandt, så er Thuja Smaragd også et populært valg, når det kommer til hækplanter. Den har stærke levevilkår, og kan godt tåle tørkeperioder. Thuja Smaragd holder sig ligeledes grøn hele året rundt.

Sidst, men ikke mindst, har vi Thuja Atrovirens. Denne art af Thuja-plante er mere hurtigvoksende end de to øvrige. Den er dermed optimal, hvis hækken skal vokse sig høj hurtigt. Dog må man også forvente, at planten kræver mere vedligehold, end de øvrige Thuja-planter. Men hækkeklipperiet har også sine fordele. Bladene fra Thuja Atrovirens har nemlig en særligt behagelig duft af ananas, når de knuses, klemmes eller udsættes for regn.

Hvis du er blevet interesseret i Thuja-planter, og godt vil se flere arter, så besøg Haekplanter Heijnen og bliv inspireret til dit næste haveprojekt.

Hvorfor skal jeg vælge Thuja?

Der er mange gode grunde til at vælge Thuja-planter, når der skal skabes en velfungerende hæk. Først og fremmest er de billigere end øvrige hækplanter. Dette skyldes primært deres udbredelse og den nemme tilgængelighed. Derudover, så er Thuja-planter hurtigvoksende. Thuja Atrovirens kan nemt vokse op til 50 cm. om året. Man vil derfor, inden for 4-5 år, have en hæk, der kan tage alt udsynet fra vejen.

Udover plantens billige pris og evner som en hurtigvoksende hæk, så har den også den charme, som de fleste haveelskere falder over ved planter: Den kan pryde enhver have. Thuja-planten er både god til at skærme af, men den udgør samtidigt en god baggrund for de øvrige planter i haven. En Thuja plante kan således skabe sammenhæng i en have.

Intet gør underværker i en have som knofedt, godt humør og smukke tanker. Men vil du alligevel gerne have lidt mere end det, så bør du overveje Thuja-planten.