Sommeren har meldt sin ankomst til vejrguderne, og dermed går vi ind i en ny sæson, der byder på masser af nye, lækre råvarer, der er kommet i sæson. Det er vigtigt for enhver kok, uanset din ambitionsniveau med gastronomien, at man kender sine årstider ud og ind og ved, hvilke råvarer man bør benytte sig af.

Men det er ikke en let opgave at kende samtlige råvarers foretrukne sæson, og derfor har man af og til brug for lidt hjælp. Det er en af grundpillerne inden for kokkekunsten, at man ganske ofte udvider sin horisont – specielt i forhold til råvarer.

Eksperimenter med nye råvarer kan af og til resultere i at hele din idé om madlavning får sig en revolution. Så derfor er det en rigtig god ide at se sig lidt omkring hos grønthandleren og måske prøve noget nyt, som du ikke så ofte laver mad af til daglig.

Brug de solide kilder

Det er enormt vigtigt, at man har nogle solide kilder, der kan udvide ens horisont og samtidig give gode tips og råd til, hvordan du får mest ud af dine råvarer i sæson.

Hver råvare kræver specialbehandling, hvis man skal udnytte dens fulde potentiale, og der er viden nok i den gastronomiske verden om blot dette ene fænomen til at fylde en lang bogserie, så derfor kan det hele ikke presses ind i denne artikel. Det bedste råd herfra er, at du finder dig en god og solid kilde, der går i dybden med hver eneste råvare. Det vil sige, at kilden skal udtale sig om råvarens unikke egenskaber, og om hvordan den holdes frisk og benyttes i madlavning af forskellige kontekster.

Udover din lokale grønthandler, der måske har et leksikon stående, der behandler de råvarer han sælger, kan internettet også være en udmærket kilde til at finde dybdegående informationer om nicheting som disse. Du kan eksempelvis læse en hel masse om syltede rødløg ved at klikke på linket. Der findes umådeligt mange internetsider, der går i dybden med hver deres emne, så det er ikke nogen dårlig ide at lave en folder på din pc med alle de forskellige hjemmesider, så du til sidst har dit eget madlavnings-arsenal.